Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

Beeldbank

Deze beeldbank bevat ca. 1400 gedigitaliseerde afbeeldingen over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland, voor een groot gedeelte afkomstig uit de collecties van de KB. De afbeeldingen zijn te downloaden en mogen gebruikt worden met de vermelde creditline.

Zoek in
Zoeken met

Titel
 De letter a van de lettersoort 'Bembo'.

Vervaardiger
 Haan, M. de (auteur/author), Hogenhout, J. (auteur/author), Aleva, L. (fotograaf/photographer), Visser, F. (fotograaf/photographer)

Jaar
 [ca. 1980]

Type
 dia, slide

Gerelateerde term
 letters, lettertypen, lettersoorten, corps

Periode
 16e eeuw, 17e eeuw

Classificatie
 C: Paleografie, letterontwerp, lettertypen, lettergieten, schrift

Inhoud
 Letters worden gegoten in verschillende lettersoorten en lettertypen en daarbinnen weer in verschillende grootten. Aanvankelijk werden voor de lettergrootte vaste namen gebruikt, zoals ascendonica, text, augustijn, mediaan. Pas aan het einde van de achttiende eeuw wordt het puntenstelsel geïntroduceerd, waarbij de afmetingen worden aangegeven in punten en cicero's. Een cicero (ca. 4,5 mm.) bevat 12 punten. De hoogte van een lettercorps (een reeks letters van een bepaalde soort en een bepaalde maat) wordt gemeten van het hoogste punt van een stokletter (h, k etc.) tot het laagste punt van een staartletter (p, q, etc.). De afbeelding toont de a van de lettersoort Bembo in oplopende maat van 6 naar 36 punten.

Origineel
 Haan, M. de; Hogenhout, J; Aleva, L en Visser, F. - Plantijn bij voorbeeld. Boekdrukken in de 16e en 17e eeuw. [Toelichting bij een serie dia's over het drukproces in de 16e en 17e eeuw, uitgegeven door het Museum Plantijn Moretus in Antwerpen, jaren tachtig vorige eeuw]

@omschrijving
 Antwerpen Museum Plantin-Moretus

@reproductie
 Antwerpen Museum Plantin-Moretus