In deze dataset kan gezocht worden naar gegevens over Nederlandse boekenveilingen en naar catalogi van veiling-, fonds-, magazijn- en antiquariaatscatalogi. De gegevens zijn afkomstig uit drie bronbestanden die gelijktijdig doorzocht kunnen worden. Het is mogelijk een of meer bestanden bij het zoeken uit te schakelen.
Deze dataset bevat beschrijvingen van artikelen en monografieën uit de periode van ca. 1850 tot 2017 over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland (en België tot 1600). Deze artikelen en boeken zijn alle, hetzij in origineel, hetzij in kopie, in de KB aanwezig. Het bestand telt ruim 14.000 titels en werd tot 2017 regelmatig aangevuld.
De termenlijst biedt uitleg van ruim 1000 termen die van belang zijn bij de bestudering van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Bij elke term zijn ook synoniemen en gerelateerde termen vermeld. De definities in de termenlijst zijn opgesteld op basis van verschillende naslagwerken. Wanneer een bron letterlijk is geciteerd, is de definitie voorzien van een literatuurverwijzing.
Deze beeldbank bevat ca. 1400 gedigitaliseerde afbeeldingen over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland, voor een groot gedeelte afkomstig uit de collecties van de KB. De afbeeldingen zijn te downloaden en mogen gebruikt worden met de vermelde creditline.
Hier kan worden gezocht naar beknopte biografische gegevens over Nederlandse boekverkopers, drukkers en uitgevers tot het jaar 2000. De gegevens zijn afkomstig uit zes bronbestanden die gelijktijdig doorzocht kunnen worden. Het is mogelijk een of meer bestanden bij het zoeken uit te schakelen. De gegevens zijn niet meer bijgehouden na 2010 en kunnen verouderd zijn t.o.v. de biografische datasets die wel nog bijgehouden worden. Bezoek daarvoor de bronbestanden zelf, bijv.: NTA, STCN drukkers- en auteursthesaurus.
Gedurende de laatste decennia van de zestiende eeuw verdwenen in de Nederlanden de meeste toen bestaande institutionele bibliotheken: die van kloosters en andere kerkelijke instellingen. In dezelfde tijd ontstonden de eerste stadsbibliotheken in bijvoorbeeld Amsterdam (1578), Utrecht (1581), Gouda (1590), Haarlem (1596) en Deventer (1597). Andere steden volgden. Veelal waren de collecties gevormd uit opgeheven plaatselijke kloosterbibliotheken. Enkele stads- en kerkbibliotheken (het verschil is vaak moeilijk aan te geven) waren al ontstaan voor de invoering van de Reformatie, en dankten hun oorsprong veeleer aan de geest van de vroegzestiende-eeuwse Latijnse School met haar mengeling van roomse vroomheid en erasmiaans humanisme dan aan de Hervorming. Het bekendste voorbeeld is de Zutphense Librije: gesticht in 1562, en nog altijd te vinden in haar oorspronkelijke huisvesting, heeft zij nog veel van de oorspronkelijke inrichting behouden. Vergelijkbare nog bewaarde kerkbibliotheken zijn die van Edam (1575; boeken nu in bruikleen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en Enkhuizen (1590). De oudere 'librijes' en de jongere stadsbibliotheken deelden in de volgende eeuwen dezelfde lotgevallen: voorspoed onder het bewind van een bibliofiele predikant, rector of burgemeester wisselde af met schromelijke verwaarlozing. In de betere tijden werden catalogi gepubliceerd; het oudste voorbeeld is de catalogus van de stadsbibliotheek van Utrecht (1608). Amsterdam, Haarlem, Enkhuizen en andere steden volgden later in de zeventiende eeuw.